Video-artist Kim Engelen
WORKS I BIO I TEXT I PUBLICATIONS I NEWSLETTER I CONTACT
 

Brabants Dagblad
Krantenartikel vrijdag 9 juli 1999

Kunstenares Kim Engelen etaleert werk in makelaarskantoor in Den Bosch
Etalages vol prikkelende kunst
Kim
De kunstenares Kim Engelen tussen haar nieuwste werken.
Foto Jan Verhoeff

Door Mark van de Voort
Exposeren in een kapsalon of een autobedrijf. De jonge kunstenares Kim Engelen schrikt er niet voor terug om haar prikkelende kunstwerken op ongewone plekken te tonen. RSP Makelaars in Den Bosch stelt nu een jaar lang een etalage voor haar werk beschikbaar.

Een knappe blondine, een gabber en een oude man glimlachen vanaf een computerscherm de toeschouwer tegemoet. Maar schijn bedriegt. Door de koppen aan te klikken krijgt de bezoeker een tekst voorgeschoteld die je meteen op de verkeerde been zet. De blondine houdt een filosofisch betoog over de vergankelijkheid van de persoonlijkheid en de oude man vertelt over zijn drukke baan en zijn nieuwe vriendin. Maar de gabber praat juist wel weer honderduit over house-musziek. In Kim Engelen's interactieve computer-installatie Hokjesgeest staat de werkelijkheid een beetje op losse schroeven.

"Wanneer mensen mijn werk zien hoop ik dat ze gaan nadenken over bepaalde veronderstellingen. 'Is dat wel zo?' De toeschouwer moet de mogelijk open laten of een veronderstelling wel waar is, want niet alles is zoals het lijkt. Mensen willen graag orde scheppen in de chaos, maar je moet ook open blijven staan wanneer het een keer niet zo is". Verteld de 25-jarige kunstenares die afgelopen maand afstudeerde aan de Bossche Academie voor Kunst en Vormgeving.

Tijdens haar eindpresentatie aan de academie blijkt wel dat Kim Engelen geen expressiemogelijkheid onbenut laat, wat haar werk een oorspronkelijk en verfrissend karakter verleent.
Ze maakt onder andere gebruik van videofilm, fotografie, computerprogramma's, graffiti, collages en karpetten. Bovendien heeft ze een uitgesproken mening over het vak kunstenaar. "Kunst is niet alleen voor kenners, maar voor ons allemaal. En niet iedereen heeft tijd of geld om exposities in een museum te bezoeken, dus presenteer ik mijn werk op openbare plekken waar iedereen het kan bekijken."

Autobedrijf
Veel opzien baarde ze door haar kunstwerken tussen de vierwielers van het Bossche autobedrijf Van den Udenhout tentoon te stellen. Engelen hing haar werk op aan grote bouwhekken die met netten waren bespannen en maakte als het ware een showroom voor haar eigen kunst. "Het belangrijkste vind ik dat ik mijn werk kan laten zien. Een autobedrijf is bovendien een zeer laagdrempelige plek."
De reakties op deze exposities waren nogal wisselend. Van 'geweldig' tot 'dit kan echt niet'. "Mijn docenten waren vol afgrijzen. Ze vonden dat het werk niet mooi gepresenteerd was. Docenten zijn alleen die mooie witte musea-muren gewend." Eerder toonde Engelen haar werk in een kapsalon. "Die mensen zijn dan ook heel eerlijk. We hangen hier alleen moderne kunst neer, omdat we dan eens een keertje niet over koetjes en kalfjes hoeven te praten."

RSP Makelaars biedt vanaf deze maand een jaar lang een van haar etalages aan. "Op aanraden van academiedirecteur Alex de Vries zijn RSP-medewerkers naar mijn expositie bij Van den Udenhout komen kijken.
Ik hoorde een tijdje niets en toen ben ik er maar zelf op afgestapt. Ze boden me een expositie van één maand aan."
Na een rondje brainstormen met RSP kreeg Kim Engelen het voor elkaar om een jaar lang elke maand een nieuw werk te exposeren.
"Ze waren zeer gegripvol bij RSP. 'Jij ben te kunstenaar, dus we willen je niet beperken.' Dus ik heb mijn twaalf beste werken uitgekozen, die ik elke maand op een bijzondere wijze uitlicht. De ene maand bijvoorbeeld met een felle bouwlamp, de andere maand met een rood spotje."
De werken zijn niet alleen in de etalage te zien, maar ook op een door RSP uitgebrachte cd-rom
12 etalages. Op de cd-rom fungeren haar twaalf kunstwerken als screensaver.

Twaalf werken van Kim Engelen etalage RSP Wonen. Pettelaarseweg 180 Den Bosch van Juli 1999 t/m juli 2000

 

WORKS I BIO I PREVIOUS PAGE I TOP PAGE I NEWSLETTER I CONTACT I © Kim Engelen