Video-artist Kim Engelen
WORKS I BIO I TEXT I PUBLICATIONS I NEWSLETTER I CONTACT
 

HAVENLOODS
Krantenartikel Donderdag 15 Augustus 2003

Tekst: Wim Uithol
Niet geplaatst

"Ik wil proberen mensen aan te zetten tot iets constructiefs, ontsprongen vanuit een helende geest. Een mens kan en zou goed voor zichzelf moeten zijn, dit project geeft aan dat dat niet persé gemakkelijk is. Het project zal aan kunnen geven dat het een uitdaging kan zijn om jezelf te stimuleren, om die daadkracht en levenskracht te willen hebben. Een hoop mensen willen wel iets aan hun conditie doen maar hebben niet de moed ervoor". Zo is de aanhef van haar website, www.thelifeofajogger.nl/.

Haar naam: Kim Engelen, beroep: kunstenares, de naam van haar laatste project: Engelen Art Projects -The life of a Jogger. Op 10 augustus 2003, rond 11.00 uur, bewoog haar kunstwerk zich 10 kilometer door het centrum. Het kunstwerk bestond uit een groot aantal joggers die met een kobaltkleurig met de opdruk: IK SPORT, vanaf de Euromast dwars door het centrum jogden. Engelen begeleidde haar kunstuiting op de fiets en gaf via een megafoon instructies over de te lopen route.

In eerste instantie zal menigeen zich af vragen of dit kunst genoemd mag worden. Kim Engelen is daar verbaasd over. "Het is een autonoom, fris en natuurlijk project. Het is een vrij project, een joggingloop en geen wedstrijd. IK SPORT is een vrijwillig statement en dat mag het ook uitstralen. Het is leuk dat bij de (toevallige) passant dit kunstwerk vragen opwekt en energie, zodat deze misschien ook gaat sporten". En inderdaad, de groep joggers en met name haar verbale bijdrage met ondersteuning van een sirene vanuit haar megafoon, brachten op diverse locaties wat te weeg. Mensen stopten en vanuit de gepasseerde terrasjes klonk een applaus.

"Of dit eenmalig was. Ik weet het niet, maar ik fantaseer wel over een vervolg eventueel met toevoegingen. De blauwe stoet mensen die langs kwam was niet afgerasterd door hekken. Er waren geen commerciële uitingen. Het ging puur om de jogger, de mens die beweegt. Het is een eerbetoon aan de mens die aan zichzelf werkt en een stimulator voor de mens die (nog) niet aan zijn/haar conditie werkt".

To the project-website The Life of a Jogger >>
 

WORKS I BIO I PREVIOUS PAGE I TOP PAGE I NEWSLETTER I CONTACT I Kim Engelen