Video-artist Kim Engelen
WORKS I BIO I TEXT I PUBLICATIONS I NEWSLETTER I CONTACT
 
Maasstad Weekblad
17 August 2005

Website maakt de sprong naar het witte doek kleiner
door Anne-Rose Hermer

ROTTERDAM - De filmwereld heeft voor sommige mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Vaakt blijf het dromen van rode lopers en hystrerische fans. Maar er is hoop voor degene die zichzelf op het filmscherm willen terugzien. Een nieuwe website verkleint de afstand tussen figuranten en filmmakers.

Zonder figuranten geen film. Iemand moet de postbode op de achtergrond spelen. Videokunstenares Kim Engelen had voor 'Jade' haar eerste speelfilm, een aantal figuranten nodig. Ze plaatste wat oproepjes op haar website en de reacties stroomden binnen. 'Ik kon niet iedereen gebruiken, maar begreep door de oproep wel dat er veel animo is om figurant te worden. Er zijn veel filmmakers die via het internet figuranten zoeken. Ik wilde een plek op het internet creeren waarop figuranten zich presenteren aan de filmmakers.' Verteld de in Rotterdam woonachtige Engelen.

Op 2 juli jongstleden ging op het Figurantenfestival haar film 'Jade' in premiere. Op het festival werd gelijk ook haar website, www.figurantenwinkel.nl, gepresenteerd. Toekomstige figuranten kunnen zich daar door middel van een foto in de 'etalage' zetten. Er zijn wel wat spelregels aan de inschrijving verbonden. Je moet minimaal achttien jaar zijn. 'Maar je hoeft absuluut niet enorm knap te zijn', vind Engelen. 'Filmmakers kunnen op zoek zijn naar een bepaald type man of vrouw. Mensen zijn nooit te dik of te klein van stuk om figurant te worden. Alles is afhankelijk van het type dat de opdrachtgever zoekt.' De videokunstenares wordt met het beheren van de website geholpen door vrijwilliger Nico Laban. De eerlijkheid van de figurant speelt wel een belangrijke rol. Geef niet op dat je onbeperkt beschikbaar bent, als dit niet het geval is. Zeg niet dat je maatje 38 hebt als het maat 44 is en zorg vooral voor een duidelijke en recente foto. 'Sommige figuranten hebben een professionele foto laten maken", vertelt Engelen. "Maar dat hoeft niet; Er kan ook een leuk plaatje van je geschoten worden als je op een terrasje zit. Het maakt niet uit, zolang je er maar duidelijk op staat." Personen die figuranten zoeken zijn over het algemeen regisseur, fotograaf, kunstenaar, theatermaker, schrijver of showorganisator. Engelen vindt alles best, op een ding na; de Figurantenwinkel bemiddelt niet voor personen die acteurs en actrices zoeken voor seksfilms. "Wij leggen de grens bij naakt poseren voor artistieke foto's en er zijn ook figuranten die aangeven dat ze hiervoor beschikbaar zijn. Poseren is ook wat anders dan 'handelingen verrichten'. Wij accepteren overigens ook geen naaktfoto's voor de site."
Opdrachtgevers krijgen alleen de foto van de figurant te zien, plus de achtergrondinformatie die de figurant zelf beschikbaar stelt. Op de site staan geen persoonlijke gegevens yan de figurant. Die zijn bij Engelen te verkrijgen indien het juiste type gevonden is. Als op- drachtgevers op de site een foto van een figurant zien waar ze mee in contact willen treden, dan moeten ze aan de Figurantenwinkel een klein vindersloon betalen. Geen hoge bedragen, want de organisatie wil laagdrempelig blijven.
Ondanks de vakantietijd hebben zich al meer dan zevenhonderd mensen aangemeld bij de Figurantenwinkel. Per dag komen er soms vijf aanmeldingen bij. Er staat ook een ervaren actrice op de site en zelfs enkele visagisten. "Waarom niet? Die zijn net zo goed nodig in de filmwereld." Een deel van de figuranten beschouwt het wed louter als een leuke bijverdienste. Een vetpot is het namelijk niet. Soms bestaat het honorarium slechts uit reiskostenvergoeding en een maaltijd. De beloning kan in het allergunstigste geval oplopen tot 80 euro per dag. Bruto.
Voor meer informatie: www.figurantenwinkel.nl.

Krantenknipsel Stormloop op de Figurantenwinkel.nl
View full article >>
 

WORKS I BIO I PREVIOUS PAGE I TOP PAGE I NEWSLETTER I CONTACT I Kim Engelen