Review #12 – Geld, goud en zilver

⭐️⭐️⭐️ Goud als verzekering tegen een instorten van het financiële bestel.

Title: Geld, goud en zilver 
Author: Eric Mecking Elmer Hogervorst
Year: 2011

Back cover text:

Goud en zilver trekken tegenwoordig veel aandacht, evenals de euro. Zo goed als het gaat met deze edelmetalen, zo slecht gaat het met ons betaalmiddel. Iedereen heeft het erover en iedereen heeft een mening. Toch weten maar weinigen precies wat geld is en wat goud en zilver hiermee te maken hebben. 

Zij behandelen niet alleen de geschiedenis van geld, goud en zilver, maar geven ook argumenten waarom u op z’n minst een greintje goud dient te bezitten. De praktische handleiding geeft antwoord op vragen als: welk edelmetaal moet ik kopen, wanneer en bij wie? Waar moet ik het laten en wanneer moet ik het verkopen? Een onmisbaar boek voor wie meer wil weten over goud en zilver. Als u dit boek gelezen heeft, weet u dat deze edelmetalen eeuwenlang geld zijn geweest en dat papieren valuta’s in verhouding vaak snel verdwenen. U weet dan ook wat u met een deel van uw geld moet doen. Daarna is het aan u om aan de gang te gaan. En uw slag te slaan. Voor uw eigen, gouden toekomst

My Review

Stars (1/5):

3.3/5

Writing:

Het boek heeft hele goede reviews. En ik lees dat meerderen schrijven dat ze het boek van 250 pagina’s in 1 avond hebben uitgelezen. Het zal dus wel aan mij liggen. Maar ik heb me echt door het boek heen moeten ploegen. Het vergde me wat discipline. Alhoewel boordevol informatie, vond ik eigenlijk het laatste hoofdstuk (14) het meest interessant. Wat ik wel lekker vond is dat de heren zo kritisch zijn m.b.t de overheid. Maar dit formuleren op een heel nette wijze.

Does the book deliver (it's title)?:

Ja, voor 88%. Zie hieronder het laatste stukje onder: Points of Improvement or Discussion.

Biggest take away/s:

 • Goud als verzekering tegen een instorten van het financiële bestel (oorlogsdreiging, financiële crises). En heeft een groot stijgingspotentieel. 
 • 1 troy ounce goud is 31,1 gram.
 • John Law wordt de ‘vader van het papiergeld’ genoemd (fiat geld). En ‘de stichter’ van ons monetaire stelsel. Hij pleitte voor een grondbank. 
 • Het boek De tovenaar van Oz  oz staat voor ounce. Was een satire op het toetreden van de VS tot de gouden standaard
 • Overheden hebben liever niet dat goud weer een betaalmiddel wordt daar dan de acceptatie van het huidige flatstelsel een probleem kan worden. De geschiedenis leert dat uiteindelijk elk fiatgeldstelsel ter ziele gaat.
 • 😱 www.destaatsschuldmeter.nl 
 • Goud kan niet failliet gaan. 
 • Inflatie is een sluipend process van het ‘afpakken’ van uw vermogen. Goud heeft een beschermfunctie
 • Monetaire inflatie, dat de totale geldhoeveelheid toeneemt. Bij deflatie zien we juist een krimp van de geldvoorraad. Biflatie: het tegelijkertijd voorkomen van inflatie en deflatie. 
 • Nutsfunctie, wanneer de bank het spaargeld van de ene klant uitleent aan de andere klant. 
 • De zilvermarkt is heel klein en zilver wordt ‘verbruikt’ in bijvoorbeeld cd’s, dvd’s. iPods, etc. 
 • GoldMoney/BullionVault/GoldRepublic/Goldsilver alternatief om goud en zilver bij te bewaren via een digitale rekening. GoldMoney bedenker en heeft als enige een vergunning (AMF).
 • Onderscheid tussen allocated (toegewezen) waar je regelrecht eigenaar bent. En unallocated (niet-toegewezen) = onverzekerde crediteur.
 • Alternatief is Perth Minth Australia, gratis en 100% gedekt.
 • ETF’s (verhandelbaar beleggingsfonds mbt geautomatiseerde handelscomputers sector nauwkeurig volgt): SPDR Gold Trust (GLD), iShares Silver Trust (SLV). Om rendement te halen (niet om uw vermogen te beschermen. 
 • Goldmining companies: XAU, HUI en de CBOE Gold index, zijn drie bekende edelmetaalindfces. Dit zijn goudmijnaandelen. 

Points of Improvement or Discussion:

Ik wilde meer weten over hoe het met de goudwinning zelf gaat? Of iets lezen over al het geplunderde goud uit de zeer akelige geschiedenis van de nazi’s. Wel is onder andere de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro in dit verband genoemd. 

Is goud een etnisch verantwoorde belegging, qua arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling? Daarom las ik na het boekje Gouden Tijden, van Marc G. Haagen dit boek. Maar ondanks dat er heel veel geschreven is over de geschiedenis van goud mis ik dit.

Next book review

Want to receive a heads-up when the next art book review has been added?

Join the Discussion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *